Sauda IL fotball med INOSA på vei mot kvalitetsklubb

Roger Birkeland og Målfrid S. Årthun i fotballgruppa Sauda IL er i gang med arbeidet med å bli kvalitetsklubb.
Fotballgruppa i Sauda IL tar i bruk INOSA som verktøy i arbeidet med å bli kvalitetsklubb.
Norges Fotballforbund har lansert et kvalitetsklubb-konsept for å arbeide mer systematisk, strukturert og kvalitetsbevisst. Målet er å stimulere til god klubbutvikling som vil forsterke helheten. Godt strukturerte klubber tiltrekker seg frivillige og gir grobunn for sunn barne- og ungdomsidrett.
Fotballgruppa i Sauda IL har nettopp startet dette arbeidet. Målfrid S. Årthun og Roger Birkeland i fotballgruppa sier at Sauda IL ønsker å få godkjent-stempel som kvalitetsklubb av flere årsaker:
- Det skal ikke være tilfeldig hvilket tilbud en får, og hvordan det gis, når en er aktivt medlem i Sauda IL Fotball.
- Personer som tar på seg verv i Sauda IL Fotball skal slippe å finne ut av hva de skal gjøre og hvordan de skal gjøre dette selv. De skal få opplæring og lett kunne finne informasjon om hvilke rutiner og retningslinjer som gjelder.
- Dette innebærer også at det settes noen rammer for det vervet en tar på seg. En forplikter seg til å følge de felles verdier og kjøreregler som gjelder i Sauda IL Fotball. Det er ikke helt «fritt frem» for egne tanker og idêer, selv om det selvsagt gis et individuelt handlingsrom.
- Det er klubben, ved styret, som er sjefen. Styret har ansvar for gode og involverende prosesser som sikrer at alle som ønsker kan få mulighet til å påvirke utviklingen.
Se mer om kvalitetsklubb: https://www.fotball.no/klubb-og-leder/kvalitetsklubb/
Bruk av INOSA sitt kvalitetsverktøy skal være en hjelp for å innfri kravene som stilles til klubber som ønsker kvalitetsklubb-stempel
Målfrid og Roger trekker fram følgende fordeler med å bruke INOSA i dette arbeidet:
- Vi får en digital og varig dokumentbase som beskriver aktivitet, organisasjon, kompetanse og samfunns- og verdiarbeid. Strukturen på dokumentene følger kvalitetskravene til NIF.
- Dokumentene er enkle å lage og å revidere. Det kan også brukes bilder i dokumentene slik at det er enkelt for alle å få oversikt over informasjon. Eks. standard for orden i kiosk, i fotballbod m.m.
- Et årshjul med beskrivelse av hva som skal gjøres av hvem og når, sikrer kontinuitet i arbeidet med utvikling av klubben. I tillegg dokumenteres det hva som er gjort.
Selv om styremedlemmer og øvrige dugnadspersoner skiftes ut, vil videreutvikling av klubbens arbeid fortsette. Kompetanse tas vare på og videreføres og – utvikles. Den lever ikke i hodene på folk som har hatt verv, og forsvinner ut med disse.
- Verktøyet sikrer at historikken tas vare på. Det kan være nyttig å se hva og hvordan ting ble gjort før, og grunnen til endring. Dette får en loggført, og da slipper mange å gjøre samme eventuelle feil.
- I tillegg til møte med trenere og andre personer med verv, vil opplæring kunne gis digitalt. Slik kan en nå alle med informasjon, også de som ikke har anledning til å stille i møter. Hver bruker får tildelt en rolle, og de får informasjon de skal ha knyttet til denne rollen. Styret vil også få en oversikt over hvem som har gjennomført opplæringen.
- Verktøyet kan bidra til å sikre involvering fra de som er «ute i felten» ved at det er en digital tilbakemeldingsfunksjon der gode innspill kan nå styret – også fra personer som kanskje ikke liker å uttale seg i fellesmøter.
Vi i INOSA gleder oss til å følge dette arbeidet og synes det er veldig kjekt at verktøyet tas i bruk på nye områder!